Replica CSA la articolul „Poliţa RCA...", publicat în „Academia Caţavencu" nr.2/13.01.2010

În ediția ziarului Academia Cațavencu nr.2, 13-19 ianuarie 2010, a fost publicat, sub semnătura domnului Alexandru Căutiș, articolul „Polița RCA - țeapa dată cu complicitatea Parlamentului”, care conține o serie de acuzații la adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor respinge toate acuzațiile conţinute în articolul sus menționat și consideră că afirmațiile autorului trădează o lipsă totală de documentare.
Referitor la amplele şi repetatele comentarii privind aplicarea asigurării de răspundere civilă obligatorie (RCA) vă comunicăm următoarele:
După cum ar trebui să aveţi cunoştinţă, asigurarea de răspundere civilă obligatorie este reglementată în toate statele membre UE și, pe cale de consecinţă, şi în România, prin Legea nr.136/1995 privind asigurările și reasigurările în România și de Normele emise în aplicarea acesteia.
Astfel, potrivit Directivelor Uniunii Europene, implementate și în legislația națională, asigurătorii RCA au obligaţia de a stabili tarifele de primă de asigurare pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 24 din Normele aprobate prin Ordinul nr.21/2009, astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, prin constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţia în vigoare.
Denumirea acestei forme de asigurare: Răspundere Civilă Auto (RCA) corespunde şi reflectă întocmai scopul şi spiritul acesteia. Domnul Căutiş, prin propunerea de schimbare a denumirii acesteia în „MRCA” (majorarea răspunderii civile auto), cu siguranță nu-i înțelege nici scopul și, cu atât mai puţin, spiritul.
În acest sens, vă informăm că, în baza RCA-ului, societatea de asigurare acordă despăgubirile pentru prejudiciile cauzate de către asigurații RCA terțelor persoane păgubite prin accidente de vehicule.
Prin urmare, pentru o primă medie în cuantum de 333 lei încasată de către societatea de asigurare, aceasta achită persoanelor prejudiciate o despugubire medie de 4.356 lei.
Domnul Căutiş îşi întemeiază propunerea de schimbare a denumirii din RCA în MRCA, comparând cuantumul primei din 2005 cu cea din 2010, precum și o aşa-zisă creștere de 400%. Acest raţionament, ţinând cont de cuantumul primei medii comparat cu valoarea despăgubirii medii, după cum am arătat mai sus, dovedeşte că jurnalistul nu a aprofundat suficient domeniul de activitate despre care se pronunță cu atâta „convingere”.
În ceea ce priveşte aşa-zisa „bombă”, conform căreia „RCA-ul putea fi micșorat”, autorul articolului, prin simplismul raţionamentului la care apelează, arată că nu are suficiente date şi cunoștințe pentru a face o prezentare profesionistă şi realistă care, într-adevăr să folosească cititorilor acestor articole deosebit de „educative” și care, presupunem, că nu au în nici un fel rolul de a instiga.
De asemenea, din lecturarea celorlalte comentarii prezentate în același ton „profesionist”, jurnalistul-specialist, în deplina sa „competență”, se pronunță și asupra altor aspecte privind activitatea desfășurată de societățile de asigurare, precum și a modalităților de aplicare a sistemului bonus-malus.
Malus-ul nu se aplică “în funcție de cuantumul daunei” deoarece, potrivit legii acesta se aplică în funcție de numărul evenimentelor.
În concluzie, constatăm că la masa jurnalismului de investigație în domeniul financiar se așează mulți, dar foarte puțini știu să folosească „tacâmurile” în mod corect. Piața financiară, și îndeosebi cea a asigurărilor, ar necesita mai multă acuratețe în abordare, cu atât mai mult cu cât, în Romania, nivelul de educație în acest domeniu este încă destul de scăzut.

15 ianuarie 2010